NASA’nın Mars’a gönderdiği uzay aracının parçalanan tekerleği ile ilgili haberleri görmüşsünüzdür. Konuya çok ilgili olmayanların bile “vah vah” diyeceği türden bir olay. Araç yap, Mars’a gönder, tekerleği parçalanmaya başlasın…

NASA bugünlerde yeni bir tekerlek geliştirdiğinin duyurusunu yaptı. Superelastic Tekerlek adı verilen yeni ürün pnömatik (hava basınçlı) değil. Gelecekteki Mars görevleri için tasarlanan Superelastic Tekerlek üretilirken tipik elastik malzemeler yerine radyal güçlendiricilerde şekil bellekli alaşım kullanılmış ve yüksek gerilime maruz kalabilen, aşırı deformasyona dayanabilecek bir ürün ortaya çıkmış.

Tekerleğin aslında en ilgi çekici tarafı her ne kadar Mars görevleri için tasarlanmış olsa da üretim teknolojisi günlük hayata uyarlanarak çeşitli araçların tekerleklerinde de kullanılabilecek olması. Özellikle ağır arazi şartlarına maruz kalan 4x4 araçlar, askeri araçlar, iş makineleri, tarım makineleri ve uçakların gelecekteki tekerlek tasarımı için ilham olabilecek bir ürün.

Yeni gelişme ile ilgili NASA’nın açıklamasını okumak için tıklayınız.
[post_ads]