"Maymunlar Cehennemi" filminin serilerini izlediyseniz muhtemelen siz de kendi kendinize bu soruyu sormuşsunuzdur: "Acaba hayvanlarda insan zekası seviyesinde bir zekaya sahip olsaydı dünya nasıl bir yer olurdu?"

Aşırı hayvan sever gruplara üyeyseniz muhtemelen cevabınız "Çok daha iyi bir yer olurdu." olacaktır. Realist bir yapınız var ise "Olur mu lan öyle şey!" cevabını şak diye yapıştırmışsınızdır. Hangi duygu veya düşünceyi taşıyor olursanız olun gelin şimdi hep beraber bir beyin fırtınası yapalım ve neler olabileceğini kestirmeye çalışalım.

Aslında bilimsel olarak diğer canlıların insan zekasına erişmesi mümkün olmasa da, gelişen yapay zeka teknolojisinin robotlar yerine diğer canlılar üzerinde denemeleri çoktan başladı. Başlı başına büyük bir masraf olan beyin benzeri bir organ yapmaya harcanacak maliyet ile hali hazırda mevcut olan bir hayvan beyninin geliştirilmesi daha ekonomik gibi görünüyor. Peki bu gerçekleştiğinde neler olacak?


İnsanoğlunun kendi türünü ve diğer canlıları katlettiği utanç verici birçok tarihi kayıt mevcut. Maalesef hiç ders almadan bu utanç dolu sayfaları tekrar tekrar yazmaktan hiç çekinmiyoruz. Ama hayvanların da aynı şeyi yapacakları kesin. Şu anki durumda grup liderliği, alan hakimiyeti, klan savaşları gibi durumları yaşadıklarını biliyoruz. Kendi türleri ve diğer türlerle pençelerinin, boynuzlarının veya dişlerinin gücü yettiği kadar savaşıyor ve bu oranda diğer canlılara ve çevrelerine zarar veriyorlar. Bir de teknoloji geliştirebildiklerini hayal edersek efsane yıkım ve soykırım sahneleri ile karşılaşacağımız kesin gibi görünüyor. 


Peki bütün türler arasında ortaya çıkan bu savaşın kazananı sizce kim olurdu? Tabi ki hiç birisi. Sadece insanların emeği ile milyonlarca yıl süre alan Dünya'nın mahvoluşu daha kısa bir sürede gerçekleşirdi. 
[post_ads]
Otçul hayvanlar daha ılımlı bir tür olurdu sanki. Tarlalarını ekip biçer, pek sağa sola karışmadan ve iletişim köprüleri kurmadan hayatlarına devam ederlerdi. Taki başka bir tür gelip otlaklarını kullanmak isteyinceye kadar. Koyun ve ineklerin bu duruma sessiz kalıp türlerinin sonunun gelmesini izleyeceklerini pek sanmıyorum. Her ne kadar sivri dişlere ve yırtıcı pençelere sahip olmasalar da yok edici silahlar geliştirerek kendilerini koruyacakları kesin. Sonuçta insan oğlunun da yapısal olarak canavarca kullanabileceği uzuv ve organları mevcut değil. 


Okyanuslarda yaşayan canlılar ise kendi sahalarına taşan bir savaş olmadığı müddetçe otçullar gibi daha sakin bir yaşantı süreceklerdir. Karada yaşayan canlılardan herhangi biri denizde veya havada hareket edebilen türler ile ittifak kurduğunda diğerlerine göre üstün bir pozisyon alabilir. Her ne kadar teknoloji ile derin sularda yüzüp, yüksek irtifalarda uçulabilse de, doğuştan bu yeteneklere sahip olmak çok daha üstünlük sağlayıcı bir faktör olacaktır.

İnsanoğlunun yeni teknoloji geliştirirken diğer hayvanların doğal yeteneklerini taklit etmeye çalıştığını fakat asla birebir benzerini yapamadığını düşünürsek bu ciddi bir avantaj olarak türler arasında çeşitli ittifakların oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Teknoloji ile taklit edilemeyen diğer türlerin üstün yetenekleri, bizzat o hayvanların, insanların kendi arasındaki savaşa sokularak kullanılmasına zemin hazırlamış ve uzak tarihten günümüze kadar önemli ölçüde kullanılmışlardır. Şimdi sadece bir parça mama veya plastik bir top ile kandırdığımız bu türler, yüksek zekaya sahip olduklarında bu kadar kolay ikna olmayacaklardır elbette.


Ayılar, kurtlar, aslanlar ve insanlar gibi yırtıcı türler kesinlikle ilk yok olan türler olacaktır. Çünkü çıkacak ilk savaşta grupların önderliği bu türlerde olacak ve sadece bir tür bu olağanüstü savaştan sağ çıkmayı başaracaktır. Fakat o zafer sahibi tür ve geriye kalan diğer türler de Dünya'da pek uzun süre yaşayamayacaklardır. Büyük savaş sonunda yaşam için gerekli etmenlerin de yok olduğunu unutmayalım. 


Ya bu gezegeni terk edecekler, ya da yavaş yavaş ölürken yaptıklarından pişman olacaklardır.