Fuel Cell ya da Yakıt Hücresi, üzerinde uzun süredir çalışılan yeni bir elektrik enerjisi üretim teknolojisi. Sistemin özeti; ters elektroliz benzeri bir işlemle oksijen ve hidrojenin etkileşime girerek elektrik enerjisine dönüşmesi. Sistem araçlarda kullanıldığında ise ortaya çıkan elektrik enerjisi elektrik motoru vasıtasıyla harekete dönüşüyor.

Sonucunda elektrik enerjisi elde edilen bir sistem ve temel maddesi hidrojen. İşin düşündürücü tarafı hidrojenin nasıl elde edileceği. Bu da bildiğiniz elektroliz vasıtasıyla sudan elde edilebiliyor. Elektroliz için de elektrik gerekiyor.

Elektrik > hidrojen > elektrik gibi bir sistem çok mantıklı gelmiyor ilk bakışta. Bu noktada da hidrojenin araç üzerinde değil de başka bir platformda ekonomik yöntemlerle üretilip depolanması ve araç üzerindeki hidrojen depolama ünitesine aktarılması gibi bir işlem devreye giriyor.

Sistemin genel özeti bu şekilde. Peki SURUS nedir?

“Silent Utility Rover Universal Superstructure” tanımının kısaltması olan SURUS, General Motor firmasının tasarladığı çok amaçlı bir Fuel Cell platformu. Araç amaca göre geliştirilmeye ve dizayn edilmeye müsait bir genel maksat platformu.

SURUS askeri maksatlı kullanım için dönüştürülebileceği gibi ticari yük taşımacılığı, arama kurtarma işleri, kargo taşımacılığı gibi pek çok alanda kullanıma uygun hale getirilebiliyor.

SURUS’un en büyük özelliği üzerindeki hidrojen depolama sistemi ile 650 km. mesafeye kadar yol gidebilmesi.

Fosil yakıtın bir gün biteceğinin farkında olan insanoğlu farklı yakıt arayışlarını sürdürüyor. Fuel Cell ve de SURUS bu arayışın bir ürünü. Şimdilik yollarda yakıt hücresi teknolojisine sahip araçlar görmesek de gelecekte göreceğimizi kestirmek çok zor değil.

General Motor’un SURUS hakkındaki haberini okumak için tıklayınız.
[post_ads]