Drexel University College of Engineering 'de görevli araştırmacılar şu aralar saniyeler içinde şarj olabilecek bataryalar üzerinde bir çalışma yürütüyorlar. Bu çalışmayı mümkün kılan ise süper iletken iki boyutlu MXene materyali.

Alessandro Volta'nın 200 yıl önce ürettiği ilk bataryadan bu yana daha iyisini üretme çalışmaları durmadan devam ediyor. Drexel'deki bilim adamları ise konsepti mükemmelleştirmenin peşindeler. Çalışma grubunun lideri Dr. Yuri Gogotsi şunları söylüyor:

Zayıf bir MXene elektrotunun milisaniyeler içinde şarj olduğunu gözlemledik. Bu MXene'nin süper iletken yapısıyla mümkün olabiliyor. Bu durum, saniyeler içinde şarj ve deşarj olabilen fakat konvansiyonel süper kapasitörlere göre çok daha fazla enerjiyi depolayabilen ultra hızlı enerji depolama cihazlarının geliştirilebilmesine olanak tanıyor.
Aslında MXene yeni bir materyal değil fakat devam eden araştırmalar konsept ile gerçek arasındaki mesafeyi giderek kapatıyor ve bu yeni bir şey. 

Çok yakın bir gelecekte cep telefonlarımız saniyeler içerisinde şarj olabilir. Daha büyük resme bakarsak, elektrikli otomobil sektörünün uçuşa geçeceğini söylemek de zor değil. Düşünsenize, fosil yakıt kullanan aracınızla akaryakıt istasyonlarında geçirdiğiniz süre içerisinde elektrikli otomobilinizin bataryasını tamamen doldurarak 1000-2000km menzil ile yolunuza devam edebileceksiniz. Bu harika!

Klasik, hızlı, kablosuz, kablolu. Bütün bu ilkel şarj terimlerini unutun. Artık "anlık şarj" teknolojisi kapıda. Fakat bilim adamları bu teknolojinin önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde kullanılabilir duruma gelemeyeceğini belirtiyor. Yani bir süre daha beklemek zorunda kalacağız. Siz siz olun şimdiden şarj aletinize atarlanmaya başlamayın. 
[post_ads]