Yeni elektrik üretim yöntemleri bulmak ve hayata geçirmek artık kaçınılmaz bir zorunluluk. Su, rüzgâr, güneş, termik ve nükleer yöntemler ile büyük çapta üretimler var evet ama bunlar daha çevreci ve pratik yöntem arayışına engel değil.

Londra’da “Bird Street” isimli bir sokakta, kentteki günlük yaya hareketliliğini elektrik enerjisine dönüştüren bir proje hayata geçirilmiş. Sokağın 10m² ’lik bir alanına üzerinde yüründüğünde elektrik üreten özel üretilmiş bir zemin yerleştirilmiş. Zemin yayaların üzerinde yürürken uyguladığı basıncın neticesinde ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir sistem.

Büyük çapta bir üretim olmasa da, benzer zemin uygulamaları artırıldığında daha verimli sonuçlar elde edilebilir. Kimseyi yormadan ve ilave bir alanı işgal etmeden hayata geçirilen bu üretim teknolojisinde yaya hareketi olduğu sürece üretim devam edebilecek.

Pavegen ayrıca sistemin yerleştirildiği yol üzerinden yürümeleri teşvik etmek amacıyla telefon uygulaması ile yayaların ne kadar elektik ürettiğini gösterebiliyor.

Pavegen gelecekte alternatif üretim yöntemlerinin neler olabileceğini konusunda bir anlamda bize ipucu veriyor. Sahip oldukları teknoloji ve tecrübe ile spor alanlarında da kullanılabilen çeşitli projeleri mevcut. Mesela bir futbol sahasının zeminine yerleştirilen platformlar ile futbolcuların ne kadar koştukları, sahanın hangi bölgesinde daha yoğun bulundukları, topun havada kalma süresi, koşu mesafe ve hızları gibi birçok işe yarar veriyi elde edebiliyorlar. Bütün bu veriler ile beraber futbolcuların ürettiği elektrik enerjisi de sahadaki dijital tabeladan takip edilebiliyor. Bahis siteleri için de yeni bir ekmek kapısı olabilecek bu gelişme yavaş yavaş yaygınlaşıyor. 

Atalarımız zamanında “nerede hareket orada bereket” diyerek işin sırrını vermiş. Günlük hayatın olağan hareketliliğinden daha fazla nasıl faydalanılır diye kafa yormak lazım.

[post_ads]