Yetenekli ve aynı zamanda adrenalin tutkunu kayak sevdalıları gerçek dışı ve büyüleyici bir kayak tecrübesine sahip olmak istiyorsanız, mutlaka Ski Arpa’yı ziyaret etmelisiniz. Ski Arpa nerede diye hemen meraklanmayın, Google hazretlerine başvurmadan önce ben hemen söyleyeyim. Ski Arpa, Şili’nin başkenti Santiago’nun yaklaşık olarak 2 saatlik kuzeyinde ve 6963 metre yüksekliği ile Asya kıtası dışında bulunan en yüksek dağ olan Aconcagua’nın 5 km batısında ve unutmadan söyleyeyim Ski Arpa Şili’deki tek kar araç servisli kayak merkezi (cat skiing). Burada ne bir ev, ne bir otel, ne de bir alışveriş merkezi var. Anlayacağınız, tamamen doğa ile baş başasınız. Kısaca söylemek gerekirse, gösterişli kayak merkezlerinin aksine, size kayak yaparken uç noktaları yaşatmayı vaat eden, gezegende eşsiz bir kayak deneyimine sahip olunabilecek birkaç noktadan biri.


80’li yaşların başında Avusturyalı bir ihtiyar delikanlı olan Tonis Sponar ile oğlu Anton Sponar’un sahip olduğu Ski Arpa’ya ulaşmak için uzun ve sarp bir yolu kat etmeniz bunun içinde 4x4 bir araca sahip olmanız gerekiyor. Neyse ki, Ski Arpa’nın 35 km batısında bulunan Los Andes kasabasında ve Santiago’daki tur şirketleri sayesinde buraya ulaşmanız kolaylaşıyor. Uzun yolculuğunuz sonrası park alanına girdikten sonra ilk göze çarpan yamaca inşa edilmiş, bir gemi konteynırından daha geniş olmayan bir barınak. Barınağın içinde oturmak için bir alan, ufak bir mutfak ve kayak malzemeleri ve çığ emniyet teçhizatlarının koyulduğu dolaplar var. İçeri girince, çığ emniyet teçhizatlarının nasıl kullanılacağı ve bölge hakkında kısa bir açıklamadan sonra kar araçlarıyla yukarı çıkmak için kar araçlarına doğru kısa bir yürüyüşe çıkıyorsunuz.

Kar araçları ile kar durumu ve kayak yapmanın nerede güvenli olduğuna göre yaklaşık 4000 metredeki yüksekliklere rehberlerle beraber 10 ila 25 dakika arasında çıkıyorsunuz. Ski Arpa’nın rehberleri dünyanın her tarafındaki kayak merkezlerinde rehberlik yapmış olmaları nedeniyle çok bilgili ve cana yakın. Kayak merkezinde yaşadıklarından dolayı ise araziye oldukça aşina durumdalar.


Kar araçları ile yapılan kısa yolculuğun sonunda, dünyada görebileceğiniz en güzel ve inanılmaz manzaralardan birini görme şansına sahip olacaksınız. Bir tarafınızda haşmetli Aconcagua, bir tarafınızda ise Pasifik. Ayrıca, inanılmaz derecede çoklukta dik kar yığınları bulunduran Ski Arpa’nın iki vadisi Valle El Arpa ve Valle la Honda’da ayaklarınızın altında. Dik yükseklikler, geniş yamaçlar ve bir kara araç servisli bir kayak merkezinden genellikle beklenmeyen şekilde yaklaşık 1000 metre dik bir şekilde hiç durmadan aşağı doğru kayabileceğiniz ve bacaklarınıza meydan okuyan devasa bir beyaz alan.

Dört veya beş sefer kaydıktan sonra artık hep beraber barınağa dönüp hep beraber Şili’ye ait yöresel lezzetleri tatmanın vakti geliyor. Özellikle Choripan’ı (Chimichurri sosuyla servis edilen basit ve lezzetli bir Güney Amerika lezzeti) denemelisiniz. Eğer şanslı iseniz, Ski Arpa’daki yemeğinizin sonunda Tonis Sponar’dan Ski Arpa’nın bugünlere nasıl geldiğini ve Sponar’ın hayallerindeki başarıya nasıl ulaştığını dinleme ayrıcalığına sahip olabilirsiniz.


Sonuç olarak, Ski Arpa sizi geleneksel kayak merkezlerinin sıkışıklık ve kalabalığından uzaklaştırarak el değmemiş dağların tepesinde, Aconcagua’nın gölgesinde eşsiz bir kayak tecrübesine sahip olma imkânı sağlıyor. Bu sayede taze kar için kimse ile yarışmak zorunda kalmayacak ve adrenalini iliklerinize kadar yaşayacaksınız. Ayrıca, emin olabilirsiniz ki dünya genelinde hızlıca artan ve yığınlara ulaşan kayak merkezleri arasında, Ski Arpa gibi gerçekten otantik bir kayak merkezi bulmak oldukça güç. Burada, Los Andes’in hemen dışında ise otantiklikten başka bir seçeneğiniz yok. Detaylı fiyat, konaklama bilgisi, rezervasyon ve diğer detaylar için Ski Arpa’nın web sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.