Sıcak su karıştırarak içtiğiniz şeyin gerçek kahve olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz cicişler. Çünkü kahve bundan daha öte bir şey.

Kahvenin Yemen'de keşfedildiği tahmin ediliyor. Bir keçi çobanı sürüsünü otlattığı bir gün keçilerin uyumadığını fark ediyor. Bingo! Keçiler kahve tohumlarını yemişler.Ve buradan Dünyaya yayılıyor.

Kahvenin bazı pişirme metodları var. Ve bu pişirme metodları kahve çekirdeğini asla yok etmiyor. Çözülebilir kahve aslında kahve çekirdek aromasını taşıyan kimyasal bir madde.

Nedir bu temel kahve pişirme metotları?

1. Türk kahvesi:

Öğütülmüş kahve çekirdekleri bir kaba su ve şekerle beraber konur ve karıştırılarak pişirilir. Fincanda servis edildiğinde kahve çekirdek artıkları telve olarak kalır. Türk kahvesini Balkanlar ve Ortadoğuda herkes sahiplenmiştir. Biri Boşnak kahvesi derse şaşırmayın.


2. Filtre Kahve:

Öğütülmüş kahve (Türk kahvesine göre daha büyük parçalar) sıcak su ile birlikte bir süre durur ve sonra süzülür. Bunun yine iki alt metodu var: french press ve filtre kahve makinası. Her iki metotta da kahve posası french presste ya da kağıt filtrede kalır.


3. Espresso:


İtalya'da expresso derseniz sizi dükkanın arkasında götürürler. Dikkat! Espresso, öğütülmüş kahveye (filtre kahveden ince Türk kahvesinden kalın) basınçlı su buharı tatbik edilmesi sonucu elde edilir. Türk kahvesi gibi sert ama telvesizdir.

Başka kahve pişirme ve öğütme metodları da var, bir tür yabani kedi tarafından yenip dışkılanması gibi (bknz. The Bucket List filmi), ama biz daha mide kaldırır metodlardan bahsettik sevgili okuyucular. Bir başka yazımda latte nedir, cappucino nedir onlara giricem rahat olun.